ישראל היא מרכז העולם
בחודש האחרון כתבתי לא מעט על יוון, ועל כך שהיא חסרת משמעות לכלכלה ובכלל (חוץ מאשר ליוונים עצמם כמובן, ובכל מקרה הם אלה שהולכים לשלם את המחיר יהיה אשר יהיה). אחרי חודש עמוס כזה צריך לעצור ולבחון את מה שקרה באמת בשווקים.
למרות שתחת כל עץ רענן התראיינו כלכלנים, החל מהבכירים ביותר ועד "כלכלנים" בעייני עצמם, וטענו שיוון לא רלוונטית לכלכלת אירופה כלל וכלל, לא כל השווקים הפיננסים היו שותפים לתחושה זו. בכל זאת, צריך לראות את הסיפור במעגלים. במעגל הראשון, מי שהכי רלוונטית לסיפור זו יוון עצמה. ביוון הבורסה סגורה כמעט שבועיים ולכן אנו לא יודעים בוודאות בכמה אחוזים היא הייתה יורדת בתקופה הזאת, אך בארה"ב נסחרות תעודות סל על המדד היווני המרכזי. תעודות אלו ירדו במהלך החודש האחרון כ-15%. במעגל השני, נמצאות מדינות אירופה אשר יצטרכו למשות את יוון מהביצה, בעלות של עשרות או מאות מיליארדים נוספים או לחילופין, לתת לה לשקוע ולאבד באופן סופי חובות של מאות מיליארדי אירו. מדדי המניות באירופה ירדו במהלך החודש האחרון בין 3% ל- 4.5%. במעגל השלישי נמצאת ארה"ב. שם הסיפור היווני לא מעניין אף אחד ואני בטוח שגברת Cohen מיוסטון לא קונה ולא מוכרת מניות AT&T בגלל ציפראס.
ואז נשארנו אנחנו. למרות שישראל היא לא מרכז העולם, השוק המקומי הגיב כנייר הלקמוס של מצבי הרוח הפיננסיים הבינלאומיים. מדדי המניות המרכזיים בישראל ירדו בחודש האחרון 4%-4.5%, למרות שברור לכל שאנו חשופים למשבר היווני עשרות מונים פחות מאשר כל מדינה באירופה. ברור שלא כל מה שמזיז את שווקי המניות בעולם זו יוון, אבל לפחות בשיח הציבורי הכלכלי העניין תפס הרבה שורות בשבועות האחרונים. ועכשיו לחדשות הטובות: היום בחצות נגמר האולטימטום הסופ-סופי-סופני של אירופה ליוון. או שיסכימו לצנע תמורת חילוץ או שלום ולא להתראות. למרות שהנבואה לא ניתנה להכי חכמים (כדי לא להעליב אף אחד) אני מעריך, בזהירות רבה, כי יש יותר סיכוי שהיוונים יבינו מה טוב להם ואחרי שבועיים של בנקים סגורים ומדפים מתרוקנים יגיעו להסכמה זו או אחרת ויקבלו סיוע.
אז האם הייתה הצדקה לשוק המקומי לרדת יותר מכולם? לא. אנו חושבים שהשוק בישראל זול בצורה מהותית ביחס למרבית המדדים בעולם ולכן הפער ייסגר.
מאקרו בישראל
השבוע פרסם בנק ישראל כי הר המט"ח תפח בחודש האחרון בעוד כ-2 מיליארד דולר והוא מתנוסס לגובה של כ-86 מיליארדי דולרים. לא מאוד מפתיע שאחרי ההצהרה, הלא זהירה, של קרנית פלוג לפני כשבועיים במסיבת העיתונאים של בנק ישראל ונפילת הדולר, בנק ישראל ביצע את הרכישה החודשית הגדולה ביותר מזה שנה וחצי.
הלמ"ס עדכנה כי השכר הממוצע ממשיך לעלות ועמד בחודש אפריל על כ-9500 ₪, למרות התנודתיות הגבוהה בנתונים החודשיים, נתוני המגמה מצביעים על צמיחה יציבה בשכר בנוסף לצמיחה במספר העובדים, מספר המשרות ועליה מסוימת בשיעור ההשתתפות.
מניות בפינצטה
- מזור עלתה בכ-8% השבוע לאחר שהודיעה שברבעון השני מכרה 7 מערכות חדשות ושדרגה מערכת אחת נוספת. זהו קצב שיא למכירות של מזור והפתעה חיובית למרבית האנליסטים.
- מניית אינטרנט זהב הוסיפה השבוע כ- 6% לערכה על רקע פרסומים חיוביים בתחום התקשורת. חברת פלאפון רכשה את פעילות המפעיל הווירטואלי יופון. יש הרואים במהלך את יריית הפתיחה לעסקאות מיזוגים ורכישות נוספות שעוד יבואו ובלימה של תחרות המחירים הקשה השוררת בענף.
סופ"ש נפלא.
לשירותכם תמיד, בוריס ליפשיץ
09-8843616